You are currently viewing Så fokuserar du på dig själv och din egen business

Så fokuserar du på dig själv och din egen business

  • Inläggskategori:Ledarskap

Du har säkert också varit med om det? Mentala kullerbyttor. Psykologiska trångmål. Ångest. Fel fokus. Ska jag lyckas med försäljningen, mitt uppdrag? Kommer jag kunna leverera så att kunden blir nöjd? Duger jag? Tänk om någon upptäcker att jag inte är något, inte kan något? För att inte tänka på alla ”lyckade människor” med glamorösa titlar och gastronomiska framgångssagor som yttras i sociala medier. Ja, ibland är det svårt att hålla tungan i rätt mun. Prestationsångesten tar allt större plats, i synnerhet med tanke på all kommunicerad dynga som påverkar oss människor dagligen.

Det finns dock en väg bort från denna meningslösa sinnesstämning. Mitt stalltips är följande, vilket många personligheter inom ledarskap och idrottspsykologi också förordar. Fokusera mer på dig själv än på andra. Det kan låta en gnutta egoistiskt, men låt mig förklara. Till min hjälp tar jag den kompetenta författaren och föreläsaren Byron Katie, bördig från Texas, U.S.A. Hon är värd din uppmärksamhet. 

Vad du väljer att fokusera på kommer påverka dina känslor, din kropp och så även ditt resultat. Hur då? Jo, om du fokuserar på att inte missa fotbollsstraffen kommer du troligtvis skjuta utanför. Om du fokuserar på att göra mål och vinna är sannolikheten högre att detta blir ditt resultat. Tro på dig själv. Fokusera på det du vill åstadkomma. Beroende på ditt fokus får du olika resultat. Simple as it is. Det är många av oss som lägger för mycket energi på sådant som vi ändå inte kan påverka. Byron Katie har jobbat fram en modell för hur det kan hanteras. Hon pratar om business, alltså sådant som vi är busy med i våra tankar. Vad fokuserar du på? Vad ger och tar din energi? Hur hanterar du möjligheter och hinder i en (o-)säker värld. Byron delar upp modellen i tre delar:  my business ♣ your business ♣ god´s business.

 My business 

… gäller saker som du riktar in dig på och direkt kan påverka, vilket i sin tur får konsekvenser samt leder till konkreta resultat. Det du kan påverka ökar också den subjektiva känslan av kontroll och vilket påverkar självförtroendet. Vänta således inte på att andra, t.ex. marknaden, konjunkturen eller partnern  ska ändra sig. Genomdriv istället förändringen själv. Ta ledningen! Fokusera på din business och hur du kan agera. Koppla detta direkt till din affärsverksamhet. Vad har du kontroll över?  Vad kan du göra här och nu?

 Your business

… gäller sådant som du ofta inte kan påverka. Det handlar ofta om andras tankar och tyckanden. Lägger du för mycket energi här tappar du kontroll och självförtroendet minskar. Inom idrotten, t.ex. fotboll och hockey, ser du ofta spelare som retar, nyper och skriker glåpord till varandra. Allt för att motståndaren ska tappa fattningen. Inom företagande kan det handla om att glo för mycket på vad konkurrenterna gör istället för att tänka på vad man själv kan göra annorlunda, utveckla, förbättra och inte minst – satsa på att bryta invanda mönster i branschen. Lägg till, ta bort, slå ihop.

 God´s business

… har inget att göra med gubben i lådan där uppe. Gods business handlar om sådant som är helt utom kontroll, typ vädret, kanske världsekonomin. Och din partner givetvis… Det är för övrigt  ytterst få personer som enskilt kan påverka världsekonomin, möjligtvis USA:s riksbankschef.  Eller vädret, jag tänker på sommar-OS i Kina (googla).

Exempel med fotbollsspelarna Hope Solo och Zinedine Zidane

Ni kanske kommer ihåg kvartfinalen i sommar-OS 2016 när den amerikanska målvakten Hope Solo som i straffrysaren mot Sverige fick för sig att byta målvaktshandskar. Hon misslyckades dock med psykningen. Lisa Dahlkvists fokus var kompakt och självsäkert. Hon satte bollen lugnt och fint i nät. För att inte tala om Frankrikes fotbollsstjärna Zinedine Zidane. Mitt under brinnande VM-final 2006 blir lagkaptenen, i sin avskedsföreställning, rosenrasande på sin italienska motståndare Marco Materazzi. ”Zizou”, tappar fokus från mitt till ditt, ser rött och får rött. Inget VM-guld efter förlorad straffläggning. Ingen grandios sorti.

Tappar du en affär, gläds då med din kombattant och gör bättre ifrån dig i nästa match. Gnäll inte på andra, börja med dig själv.

Så, jobba med det som ligger dig nära, det du faktiskt kan påverka, det som är greppbart – så ökar du den subjektiva känslan av kontroll. Och, vi är ju alla idioter och misslyckade i någon annans ögon, därför är det viktigt att du inte bara snälltolkar andra människor, utan även dig själv (länk). Tänk bra, gör bra!

Kör hårt – ta det lugnt!
Micke 💛