You are currently viewing Därför ska du inte skänka människor tankar under jul- och nyårshelgerna

Därför ska du inte skänka människor tankar under jul- och nyårshelgerna

I Sverige dödas cirka 250-300 personer i trafiken årligen. Samtidigt avslutar cirka 1600 personer sina liv varje år. I runda slängar innebär det 0,8 respektive 4 personer dagligen. Ändå så pratar vi hellre om krockkuddar, laddstolpar, räckvidd och självkörande bilar. För att inte nämna AI, Playstation, Thailand, nyaste smartphonen eller det überprisade klädesmärket från lyxiga Caia – som ska täcka din (…kanske frugans…) läckra b.j….a. 😲.

13% av svenskarna uppger att de inte har någon nära vän att prata förtroligt med. Kategorin ”ensamboende utan barn” utgör i dag runt 40 procent av alla hushåll. Problemet ”ofrivillig ensamhet” är större än den uppmärksamhet som ges. Ensamhet finns hos vuxna, barn, på jobbet, i skolan, bland grannar, granar, vänner och de du ännu inte känner. Många människor brottas med depression, nedstämdhet, smärta, exkludering, dålig ekonomi, funktionsvariationer, mobbing, våld i nära relationer och droger. Till detta ska vi addera alla sköna konflikter som finns inom familjer och släkter, som ofta överförs i generationer. Så idiotiskt att människor orkar och vill upprätthålla dessa stridigheter där man dumtolkar istället för att snälltolka (länk) och ge kärlek. Mycket av ovanstående är sprunget ur rädsla och okunskap, såklart.

För att inte prata om…

… alla fega chefer som inte tar ställning och sparkar uppåt, den ensamma jourdoktorn som på småtimmarna inte vågar ringa den auktoritära bakjouren för konsultation, ambulanssjukvårdaren som tvingas bära skottsäker väst på sina uppdrag, poliser som måste lämna en våldsutsatt kvinna för att åka på larm efter ännu en skjutning, socialarbetaren som ska hantera 250 istället för 25 akuta ärenden och skriker för döva öron, Agda 95 år, med lårbensbrott, nedsatt syn och hörsel, som blir liggande i en sjukhuskorridor utan möjlighet att kalla på uppmärksamhet, förlossningspersonalen som tvingas välja mellan femtioelva förstföderskor som ska förlösa nu – samtidigt som tjänstemän och politiker basunerar ut: ”…patientsäkerheten är inte hotad”. Jo, precis, tomten är väl far till alla barnen. Mycket samvetsstress blir det.

Mindre ensamhet och mer beröring ger ökad lönsamhet

Jag tror, tänker, tycker, känner, vet; att vi behöver prata mera, att inkludera och prata om det som är viktigt. Och vi behöver beröring. Faktum är att kontrollerade studier (ref: neurofysiologen Helena Backlund Wasling) visar på att människor blir mer benägna att tänka uppskattande tankar om en tjänst, person eller service där kortvarig kroppskontakt ägt rum än om det inte har det. Till detta blir vi mer samarbetsvilliga, hjälper varandra och har ett generösare förhållningssätt gentemot människor som vi haft kortvarig kroppskontakt med. Rent egoistiskt, detta kan du applicera direkt i din business. Se till att medarbetare och kunder mår bra, trivs och har kul tillsammans. Att man hjälps åt. Det är en konkurrensfaktor.

Dyk alltid upp när du behövs: det syns i resultaten

Nu nalkas det högtider igen. Att vi människor vill tillhöra gruppen är inget nytt. Det framgår även tydligt i ordet ”gem-ensam”. Förväntningarna är ofta lika stora som människor har utmaningar. Många familjer, vuxna och barn, upplever en extrem (ofta ekonomisk) press på att ”leverera”. Skolkompisen Pelle fick en ny telefon för 15,000 kr medan Olle fick en målarlåda. Hur kul är det? Det är vi vuxna som för över denna stress på barnen, och det är vi vuxna som är direkt ansvariga. Nu blev det väl ändå lite väl deppigt! Jo, men det är klart att vi ska köpa julklappar, lyxa till det och göra roliga saker, tillsammans 👍. Men, du fattar grejen.

Så, nej du ska inte primärt skänka människor tankar under jul- och nyårshelgerna. Det gör föga skillnad. Istället ska du ringa det där samtalet, bjuda in, ta ställning, säga förlåt, erbjuda hjälp och agera. Tankar är bra, action är bättre. Hemma och på jobbet. Du som behöver rådgivning och vägledning, det finns hjälp att få via exempelvis Mind eller SuicideZero.

P. S. I jul- och nyårstider krökas det ordentligt. Kom då ihåg att varva med vatten. Alltså, först dricker du en läskeblask, därefter ett glas vatten.

Om detta och mycket mer kommer jag hantera i min bok med arbetsnamnet ALLA RESULTAT HAR ETT PRIS (läs mer: länk). 👓 Jag söker fler personer (chef, ledare, whistle blower, person med tidigare utmattningssyndrom, mobbad m.fl.) för samtal. I dagsläget är jag uppe i 50 intervjuer, så vem tycker du att jag ska prata med? 👓

Kör hårt – ta det lugnt!

GOD JUL / Micke 🎅