You are currently viewing Därför vinner handboll mot fotboll med  5 – 0
Betald bild från Bildbyrån, med tillåtelse från Niklas Larsson (VD)

Därför vinner handboll mot fotboll med 5 – 0

Det var säkert många med mig som nyligen såg fotbolls-VM i handboll. Eller, tja, handbolls-VM i handboll är mer korrekt. Hur som haver. Jag har alltid gillat sport. Det finns så mycket att lära, sådant som går att lyfta rakt in i företagsvärlden. Jag tycker nog ändå att fotboll på högsta nivå är en skvätt roligare att titta på. Jag är dock inte imponerad av fotbollens utveckling de senaste 20 åren. Överbetalda vuxna män som sprattlar omkring i det gröna. Då är det roligare med damfotboll. Tuff spel och man står istället för att ligga.

Skillnader som gör skillnaden

  1. Kvickt som attan: Vi kan inledningsvis konstatera att handbollen har ett rappare spel. Det är avsevärt mer fysiskt. Medan många fotbollsproffs stökar runt på gräset, försöker hålla reda på armar och ben i hopp om domarens gunst, så offrar sig handbollsspelarna brutalt när de går för mål. Oavsett mål eller inte gäller det att snabbt vara på benen och jobba hem. Annars blir det garanterat mål. Fröken Ronaldo m.fl. skulle bli illa tilltygade. I företagsvärlden kan vi översätta detta till att det som har hänt har hänt. Vi fick ett resultat, vad lärde vi oss, och vad gör vi bättre framöver?
  2. Ledarskap: Jag är också imponerad av det schyssta spelet. Efter matchstart, men före själva spelet drar i gång, skuttar det anfallande laget fram, passar boll med motståndarna och hälsar på varandra varpå man sedan drar igång första anfallet. Spelarna peppar även varandra mellan lagen och hjälps åt efter tuffa kollisioner. Härligt att se. I företagsvärlden kan vi översätta detta till att vi inte har konkurrenter utan partners och kollegor i branschen. Vi hjälps åt, för kundens bästa.
  3. Det egna ansvaret: Det är inte bara förbundskapten Glenn Solberg och assisterande tränare Michael Apelgren som coachar mellan perioderna, vid time out och från bänken. Alla coachar alla. Jim Gottfridsson tar en ledande roll, men det gör fler spelare. Och Solberg samt Apelgren släpper fram dem, det är inga konstigheter. I företagsvärlden kan vi översätta detta till att alla kan ha och ta en ledande roll. Det behöver inte vara chefen som kan och vet allt, som ska stå i främsta ledet och firas. Släpp fram medarbetarna.
  4. Energi: Lagen firar allt som firas kan. Mål, räddningar, målvaktsparader, skott, passningar, flygturer. Mycket energi och glädje, se bara på målvakten Andreas Palicka. Vilket energiknippe – vid varje räddning! I företagsvärlden kan vi översätta detta till att man bör (ska) fira alla framgångar, små och stora affärer oavsett om det är 10.000, 100.000 eller 1.000.000 SEK. Framgång föder framgång. Alla är viktiga, alla ska med.
  5. Laget före jaget: Vikten av att ta eget ansvar för sin uppgift. Analysera laget man möter och ha koll på nyckelspelarna, hur de tänker och agerar. Det finns en plan, och man följer den. Fallerar något så justera och förbättra. Planen ska vara kort och koncis. I företagsvärlden kan vi översätta detta till att inte trassla in sig i långa styrdokument med vackra ord som ingen förstår, ännu mindre har koll på. Fatta beslut – respektera dessa – följ beslut. Små dagliga aktiviteter och beteenden skapar stora resultat över tid.

Nu gick det inte hela vägen i detta VM 2023, men vilket spel! Den kanske viktigaste insikten kommer till sist: vi vinner och förlorar tillsammans, som ett lag. Gör vi det i företagsvärlden…? Visste du att man i handboll skjuter i över 100 km/h.

Så var det med det, 5 – 0 till handbollen.

Kör hårt – ta det lugnt!
Micke 💛