You are currently viewing Så påverkar politiker barn och unga vuxna – det här bör du snacka med kidsen om
Bild till Bild på Youtube

Så påverkar politiker barn och unga vuxna – det här bör du snacka med kidsen om

Något som blivit tydligt i årets valrörelse är partiernas ökade användning av influencers för att bedriva påverkan. I denna artikel tydliggör jag i korthet vad du bör reflektera kring och varför partierna gör som de gör. Jag utgår ifrån ett exempel med Mauri Hermundsson (MH) som ”lever en dag som Sveriges statsminister”. Han hänger alltså med Magdalena Andersson (S). MH är en känd influencer som även är programledare i den svenska versionen av Lego Masters. Han framstår som lite busig och barnslig, och gör sympatiskt intryck. Han ”går igenom” rutan och har i skrivande stund cirka 220 tusen följare på Instagram. Bra där.

Extremt kort historielektion

Människor är flockdjur och vill tillhöra gruppen. Så har det alltid varit. Vår framgång har under tusentals år byggt på blixtsnabba (omedvetna) beslut. Är du en vän eller fiende? Hjärnan skannar snabbt, effektivt och automatiskt av beteenden och mönster i vår omgivning. Den vill ha lugn och ro, och söker konformitet.  Är det något som bryter mönstret kan det vara läge att lägga benen på ryggen eller köra några karatesparkar.

Vi (människor) gillar även att umgås med personer som är som vi själva är. Du har säkert själv suttit på en middag med nya bekantskaper; i samma ålder, som gillar samma sporter, har studerat på samma skola, har liknande jobbtitlar, uppskattar samma tv-serier osv. Vi är trygghetsknarkare. Stabilt. Hjärnan har ju också visat sig inte vara så rationell som en gång var gängse uppfattning. Forskning visar i stället på att vi till stor del gör våra val av emotionella skäl. Nästan alltid finns det både rationella och emotionella beslutskriterier, beroende på situation.

Via program som Lego Masters och även matprogram nås många yngre tittare. Genom tv-program och via sociala kanaler byggs ett förtroende mot målgruppen. Igenkänning och repetition skapar trygghet. Vi ser personen frekvent vilket skapar (positiva) minnen i hjärnkontoret. MH gör och säger bra saker, han umgås med sköna people… osv. Han upplevs kort och gott som okej, vilket han säkert är.

Käka frulle med statsministern det låter det

Att statsministern låter MH hänga med en dag på jobbet kan verka oskyldigt. Halt! Självklart är det bra att vi får insyn i hennes jobb, vi får se en personlig sida av politikern. Kanske sås frön till ett politiskt intresse – till ett framtida samhällsengagemang. Samtidigt, om Mauri (som är ok), och vanligtvis hänger med folk (som är ok), så är det högst rimligt att även statsministern är ok. Okej? Kan det då även var så att även Socialdemokraterna är ok? Fundera!

Allt lagras i vårt undermedvetna

Inom psykologin finns ett begrepp som benämns ”priming” (prajming). Du utsätts för ett stimuli vilket kommer att påverka ett svar eller reaktion på ett annat stimuli. Med andra ord så tar du med dig information i ditt implicita minne och låter det få vara en del när du bearbetar ny information. Det här tricket används ofta inom reklam. Är du dessutom barn eller ung vuxen med begränsade livserfarenheter och en hjärna under utveckling kan det vara läge att ta denna diskussion med kidsen. Att så ett frö till kritiskt tänkande.

Den här typen av emotionell påverkan kan verka oförarglig, men är samtidigt noga planerad av partierna. Jag tror inte illa om vare sig Andersson eller MH. Samtidigt används den här typen av påverkan frekvent i olika sammanhang. Alla avsändare har definitivt inte goda avsikter. Ut och leta på nätet. Och det är problematiskt när stora viktiga samhällsfrågor ramlar ned i flaskhals av twitterflöden och snajdiga one liners.

Avsnittet är trevligt att titta på – och mycket genomtänkt.

Kör hårt – ta det lugnt
Micke 💛