You are currently viewing När statsminister Stefan Löfven svajade på sanningen
Bildskärmsfoto-SVT

När statsminister Stefan Löfven svajade på sanningen

Att politiker ljuger konstant, mer eller mindre är (väl) välkänt!? Forskning visar att alla människor ljuger flera gånger dagligen, i stort som smått. Eftersom den f.d. statsministern Stefan Löfven är människa så är det rimligt att antaga att även han ljuger. Om politiker ljuger mer, därom tvista de lärde. Det är dock min övertygelse. I alla fall en smula mer. Politiska idéer, koncept och modeller kopieras frenetiskt, i synnerhet när det nalkas valrörelse.

I juni 2021 hängde den forne statsministern löst. Igen. Sverigedemokraterna (SD) hade yrkat på en misstroendeförklaring i riksdagen, efter att vänsterledaren Nooshi Dadgostar förklarat att Vänstern (V) saknar förtroende för Löfven. Bakgrunden var förslaget om fri hyressättning i nyproduktioner som fått V att dra tillbaka stödet till regeringen. Nu skulle dörrmattan bort, nu skulle V göra allvar av hotet.

I Aftonbladet sade Nooshi Dadgostar den 17 juni 2021 att; ”Jag har inget annat val än att gå mot ett misstroende helt enkelt. Det är där vi är. Vi är på väg mot ett misstroende, säger hon.” V skulle fälla Stefan Löfvens regering i misstroendeomröstningen. Det var alltså Nooshi Dadgostar och V som var bakgrunden till misstroendeomröstningen, vilket såklart de borgerliga partierna applåderade.

När Stefan Löfven blev omvald och hade sitt ”installationstal” skyllde han, tragiskt nog, hela denna soppa på, på vem då tror ni?

– Svenska folket utgår ifrån att vi politiker tar ansvar för att lösa den svåra politiska situation som landet befunnit sig i. Ledaren för den högerpolitiska oppositionen fällde utan att ha en egen plan för hur landet ska styras. Efter två dagar kastade han in handduken, säger Stefan Löfven till svensk media (här SVT).

Denna typ av kommunikation är problematisk. Självklart förstår jag poängen med att ta varje tillfälle i akt att sprida kommunikativa dimridåer, men att skylla hela uppkomsten av regeringskaos på högern, när det var initierat av V och Nooshi Dadgostar är illa.

Detta händer hela tiden, och är en del av det politiska spelet. Det är såklart inte bara Stefan som drabbas av mental härdsmälta och famlar i etern. Samtidigt blir konsekvensen att medborgare tappar förtroende för sina politiker. Att hålla sig nära sanningen vore att föredra.

Micke 💛