You are currently viewing Desorienterade partitrogna och politiker – hur får amatörerna sina jobb?
Foto: privat + eget montage

Desorienterade partitrogna och politiker – hur får amatörerna sina jobb?

Fem av åtta riksdagspartier har försökt hitta kryphål i lagen för att kunna ta emot pengar i stora valörer. L-politikern Lisa Flinth tas ur tjänst, så även S ekonomichef Magdalena Agrell. Det är TV4:s Kalla Fakta som avslöjar. Förmodligen finns det mer att hitta. Leta i garderoben. I detta nu jobbar partiernas PR-konsulter för högtryck, alla korten på bordet. Finn fakta, avlägsna problemet, be om ursäkt, presentera lösningar och sprid dimridåer. Och det ekar tomt på partiernas hemsidor, inte att knyst om avslöjandet.

Min första fundering är, hur får de sina jobb? Det kan väl inte baseras på kompetens? Det handlar såklart om relationer, ”ideologi”, ryggdunkande, sur kultur samt lång och trogen tjänst. Detta har avhandlats i många texter under åren. Förmodligen är Socialdemokraterna bäst i klassen på att kicka folk i olika riktningar med bibehållna löner och förmåner.

Demokratin är på dekis, tyvärr. Pressfrihet och det fria ordet är idag ingen självklarhet i världen – men vi tror på denna ”självklarhet” i Sverige. Vi tar det mesta för givet, där människor i allmänhet ser sig själva som färdigutvecklade i stället för att vara i fortsatt ständig utveckling.

Nu är det val igen, fantastiskt. Att vi är rimligt fria och får välja. Helt själva. Politiker som söker medborgarnas förtroende att få förvalta, utveckla och stärka demokratin. Maximera nyttan. Varje krona räknas. Med den skillnaden, att dessa personer har en särställning – det som bestäms och basuneras ut i läckra kampanjer gäller inte dem själva.

Är det inte lite väl ofta som snajdiga, ”kompetenta” och högtravande makthavare får mental härdsmälta samtidigt som man stiftar lagar, hanterar miljardbelopp, träffar världsledare och kanske har ansvar för tusentals medarbetare. ”Får man inte stoppa pengar i egen ficka….? Får jag inte anställa hela släkten….? Va…?

Milton Friedmans* fyra sätt att spendera pengar är alltid nyttig att reflektera kring.

  • Dina pengar spenderas på dig själv.
  • Någon annans pengar spenderas på dig själv.
  • Dina pengar spenderas på andra.
  • Någon annans pengar spenderas på andra.

Sett ur ett varumärkesperspektiv är det här såklart mycket illa. Och mitt i en valrörelse. Men i dagens medieklimat med hög kommunikationshastighet försvinner nyheten snabbt i bruset. Människan glömmer och händelsen trängs ut i marginalen. Märkligt är väl ändå att det inte finns något om fadäsen på partiernas hemsidor eller i deras sociala flöden.

En liten fredagsfundering bara… Vad man ska rösta på? Oklart läge. Saknar Astrid Lindgren i alla fall.

Kör hårt – ta det lugnt!
Micke 💛

* Amerikansk professor, nationalekonom och statistiker, erhöll Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 1976. Avled 2006.