You are currently viewing Putin – en sann Nato-förespråkare, men vem bestämmer vad du ska tycka något om?
Foto: Dimitro Sevastopol

Putin – en sann Nato-förespråkare, men vem bestämmer vad du ska tycka något om?

Alla branscher har sina rådgivare, proffsiga profiler som vägleder och förkroppsligar ett kompetensområde. Det är individer som berättar historier, kommer med de bästa tipsen, analyserna och siar om framtiden med träffsäkra svar. Det kan vara proffstyckare, influencers och dessinformatörer som simmar i grumligt vatten. Men i detta fall syftar jag på skickliga personer som faktiskt (oftast) är kompetenta inom ett gebit. Det är personer som journalister ringer när krisen står för dörren och vill ha vägledning i en bestämd fråga.

Ett exempel är kriminologen och forskaren Leif GW Persson, även om han nu börjar bli till åren kommen. När det begåtts ett makabert brott, kanske ett mord – då går telefonen varm hos Leffe, som inte bara uttalar sig finurligt i media utan även skriver hårdkokta deckare. Pengarna rullar in – det går bra nu. Han har då allt annat än skägget i brevlådan. En annan person inom samma fält är kollegan och kriminologen Jerzy Sarnecki som uttalar sig i liknande frågor.

Om vi traskar vidare i olika branscher så vill jag nämna en annan prominent herre, nämligen ”stjärnarkitekten” Gert Wingårdh som figurerar i olika medier och tv-kanaler med jämna mellanrum. Enligt uppgift tar han endast cirka 250.000 kr för att rita upp en villa på 350 kvadratmeter. Passa på – det är realisation.

Några personligheter som poppade upp som rockstjärnor under Coronakrisen var smittskyddsprofessorn Jan Albert, katastrofläkaren Johan Von Schreeb, överläkaren Johan Styrud och professor Matti Sällberg m.fl. Meriterade individer som bidrog med massa prognoser och kunskap, såklart.

Nyss nämnda celebriteter har vi glömt bort – då minnet är kort. Nu har vi i stället ett pågående krig i Ukraina. TV-sofforna gästas i stället frekvent av rikskändisar som överstelöjtnant Joakim Passikivi och den före detta överstelöjtnanten Jörgen Elfving. Ej att förglömma är den ryske Nato-förespråkaren Vladimir Putin, som fick både Sverige och Finland att slutligen hänga på tåget. Putin har sannerligen hjälpt världen att tycka till i frågan demokrati versus diktatur.

Vad vill jag då med detta resonemang?
Jo, vem bestämmer vad du ska tycka något om? Vem tar på sig expertrollen och sätter agendan för den bransch du verkar inom? Är det du? Förmodligen inte. Så, vem är det och vad kan du lära? En stor del av människors kunskapsintag görs idag via internet. Vi påverkas av och i sociala medier. Beslutsprocessen har sedan länge flyttat från säljare till köpare. Och, den som ställer frågorna, formulerar även svaren. För det är berättelser som befolkar varumärket.

Kör hårt – ta det lugnt!
Micke 💛