You are currently viewing Civilekonomen som fann kärleken på Blocket

Civilekonomen som fann kärleken på Blocket

  • Inläggskategori:Inspiration

Cecilia ”Cissi” Brolin är energin, glädjen och positivismen förkroppsligad. Med sina tio år på Thorszelius Ventilation har hon koll på det mesta. Hon står stabilt när vinden rasar. Resan på bolaget och i branschen har varit som en konjunkturcykel, med både ned- och uppgångar. Men helt klart – mestadels högkonjunktur. Företaget har en lång historia med luft under vingarna. Efter gymnasiet bar det iväg till högre studier, hon har en magisterexamen i ekonomi (civilekonom från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU) och ansvarar med fast hand för ekonomin på bolaget. Cissi älskar siffror. Att få knåda i resultatanalyser, beräkningar och prognosarbete är mumma för själen.

– Framgången sitter i detaljerna, vi måste ha koll på det lilla för att förstå helheten. Analysarbete är A och O. Jag tror på att mäta ofta så att vi snabbt uppfattar små förändringar och kan justera. Varför sjunker eller ökar orderstocken? Annars är det lätt att arbete med kalkyler och offerter blir helt fel, och i värsta fall får vi jobba gratis. Vi kanske fortsätter med något som inte genererar intäkter utan bara kostar pengar. Nu när vi är flera bolag kan vi hjälpas åt. Tillsammans med ekonomichefen på airteam Sweden kan vi skapa superbra kontroll för ökad styrning, säger Cissi.

Cissi trivs väldigt bra på Thorszelius, ett spännande bolag på många sätt med full fläkt. Det är inte alla som känner till att företaget startades av rallyföraren Mats Thorszelius. Även hans bror Tomas jobbar i verksamheten. Tillsammans tävlade de inom rally i många år och ses idag som svenska rallylegender, i synnerhet inom motorkretsar. Cissi kan vara med och påverka, hon upplever kollegorna som både professionella och hyggliga, alla män ”till trots”. Cissi skrattar och förtydligar att hon jobbar väldigt bra med killar. Det pratas inte bara Melodifestivalen vid lunchbordet. Eller snarare ingenting alls. Det blir mest snack om bilar, rallycross och älgjakt. Och ”Cops” såklart, en populär polisserie på kanal sex.

Samtidigt skulle hon gärna se flera tjejer i branschen, de är mycket välkomna. Det finns för få kvinnliga installatörer och tekniker eller ”typ inga alls” som Cissi uttrycker sig. Även personer i ledande ställning saknas. Hon gör jämförelsen med killar som jobbar inom vården, och menar att genom att få in flera tjejer inom bygg och ventilation så skulle klimatet på ett naturligt sätt utvecklas positivt. Det finns mycket att lära, även generationer emellan.

– Ja, branschen har ju en del problem med machokultur och sexism, något som alla måste jobba med. Själv har jag aldrig upplevt något problem med detta, men jag vet ju att det förekommer och det är inte okej, säger Cissi.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

Thorszelius har nu genomgått några uppköp och fått rutin på det. Tidvis har det varit slitsamt, med en del frågetecken, men nu när mycket är på plats upplever Cissi att det är väldigt bra. Med flera bolag under airteam-koncernen ökar spänningen positivt. Kul och utmanande. Thorszelius får helt andra möjligheter för lärande och utveckling för träffsäkrare leveranser. Och det är viktigt med god ventilation, då orkar man mer och presterar bättre. En studie från Harvard University, USA, visar att vi blir smartare av bra inomhusluft. Bara en sån sak motiverar

– Det är riktigt roligt att vi blir större, och det känns som att Ratos satsar långsiktigt. Nu ska vi jobba på att växa och ta marknadsandelar. Jag tror det är viktigt att vi förändrar oss med marknaden, annars stagnerar vi. Alla andra springer vidare och utvecklas i någon riktning, det behöver vi också göra. På samma gång tror jag att det är viktigt att vi lyckas behålla den lokala känslan, att vi får vara det lilla i det stora. Annars tappar vi kanske bort oss, säger Cissi.

Ja, hur var det nu med kärleken som hon fann på Blocket. Jo, förälskelsen var total. Alice fick hon heta. Hunden alltså. Som kommer från Ungern. Ras fortfarande okänd och hon var en av flera valpar i en syskonskara. Men Cissi blev stormkär direkt och köpte vovven via en leverantör som även ordnade med transporten till sin nya familj utanför Uppsala. Idag bor Alice med Cissi, hennes sambo Mikael Eriksson och deras son Hugo i ett hus mitt i naturen. Fritiden går till familjeliv och en del byggfix hemmavid. Kärleken till sambon Mikael är lika stark. De må verka inom samma branschen men de ventilerar inga jobbfrågor hemma. Paret träffades på bolaget – men det är en annan historia. Den står att läsa om i Hemmets Journal nr: 5, år 2047. Eller om det blir en rallycrosstidning Vem vet!?

Mikael Grawe (text)

Marknads- och kommunikationschef airteam Sweden