You are currently viewing Många är rädda för att rädda liv, det gäller inte Lars på THINEA
Lars Nylander på Thinea : Foto: Mikael Grawe

Många är rädda för att rädda liv, det gäller inte Lars på THINEA

Två muntergökar sladdar in på bodegan och sätter sig i den bruna Chesterfield-soffan. Vi börjar surra direkt. Med Lars Nylander, tidigare Johdet, i närheten är skrattet alltid nära till hands. Han växte upp i Hällberga utanför Eskilstuna, belägen i Stenkvista socken. Lars känner jag sedan tidigare, men upprinnelsen till denna artikel var mitt rop på hjälp. Vi, fotbollsklubben Österåker United pojkar 13 år, var i behov av sjukvårdsutrustning till träningar och matcher. Stukade fötter, trampade tår och skrubbade sår har blivit vardagsmat under åren. Lars som driver företaget THINEA med fokus på hjärt-lungräddning (HLR), brandskydd och släcksystem m.m. var snabb på bollen, självklart skulle han sponsra oss med denna utrustning.

Du besvarade mitt nödrop omedelbums!?

–  Jajjamänsan! Självklart. Om du med tränarkollegor kunnat jobba ideellt med detta i 6-7-8 år så vill även jag vara med på ett hörn. Jag gillar att bidra till samhället, säger Lars.

Österåker United pojkar 13 år erhöll fullfjädrade sjukvårdsväskor att ta med till träningar, matcher och cuper. Nu har vi små militärsjukhus till förfogande… 👌. Vi kryddar dem lite extra med smärtstillande, plåster + annat smått och gott.

Företaget THINEA startade Lars efter en längre tid som utbränd, att även framöver fokusera på brandskydd kändes därför naturligt. En mycket stressad period hos en tidigare arbetsgivare med ett chefs- och ledarskap på ”sådär-nivå” gav det ena som ledde till det andra.

Varför startade du THINEA?

–  Jag har en vision om att bli branschens bästa arbetsgivare. Min dröm har varit att få driva eget företag. Att vi på firman gör skillnad och bidrar till att rädda liv är också viktigt, säger Lars.

Många leverantörer har specialister, vilket gör att man har en person som kontrollerar brandsläckare, en person som kontrollerar ljusen, en person som utbildar o.s.v. Vi har generalister som är experter på att hitta fel, det gör att vi hittar felen och kallar in expertisen när det ska åtgärdas. Kunderna sparar pengar, exempelvis gällande konsult- och resekostnader vilket i sin tur ger en mer hållbar och miljövänlig leverans över tid, fortsätter Lars.

Vad gör ni på THINEA ?

–  Vi har flera tjänster; utbildning inom HLR och brandskydd, brandtätning, inventering och rådgivning. Vi hanterar även rökluckor och släcksystem. En viktig del i vårt erbjudande är att jobba med systematiskt brandskyddsarbetes (SBA). Lagen om skydd mot olyckor (LSO) deklarerar att varje fastighetsägare och den som bedriver verksamhet i dessa har det yttersta ansvaret för brandskyddet. Till detta blir det såklart en hel del installation, service och underhåll, säger Lars.

THINEA erbjuder exempelvis HLR-utbildning med hjärtstartare enligt HLR-rådets riktlinjer, där HLR-utbildningarna sker med certifierade instruktörer. Flera vetenskapliga studier visar att tidig hjärt- och lungräddning startad direkt av lekman (bystander) ökar chansen till överlevnad avsevärt.

Vad är det bästa med att jobba med det du gör?

–  Vårt uppdrag är er trygghet, vi förebygger och räddar liv. Det känns bra! Det är också kul att jobba för mina anställda istället för tvärtom. Levererar jag värde till dem, kommer det tillbaka. Ordet ”chef” är ofta negativt laddat. Vi ska inte bara riva pyramiderna, vi ska vända dem 180 grader. Så tänker jag, säger Lars.

Från tillbaka-kaka till, vad är ditt bästa minne som företagare?

–  Vi hade en deltagare som direkt efter utbildningen använde kunskaperna i skarpt läge och faktiskt räddade livet på en person. Underbart, säger Lars.

Vad är ditt roligaste minne från branschen?

– Ett roligt minne, som egen företagare, är den första återkommande kunden, det är ju ett kvitto på att jag gjort något bra. Ett roligt branschminne handlar om den första brandsläckaren jag någonsin gjorde service på råkade jag trycka av. Tur i oturen – det var en vätskesläckare och gick att städa upp ganska enkelt. Självklart ersatte vi släckaren, säger Lars.

Du har en vision, kanske mål, eller hur?

–  JA! Jag vill att alla människor (privat, företag) ska ha en hjärtstartare inom tre minuters räckhåll. År 2035 ska vi omsätta 50 miljoner med 50 anställda, och att fler människor ska använda appen sms-livräddare. Okej, en sak till. Det är bättre att göra något än inget om olyckan är framme, säger Lars.

Vad gör du på fritiden?

–  Jag sysslar med veteranbilar, en Volkswagen Bubbla och en Volvo Amazon. Familjen är viktig. Även skogen och vandring lockar, säger Lars.

Mr Nylander med team tar sig gärna an exempelvis uppdrag inom HLR, men det finns fler affärsområden, se ovan och, läs mer här (länk).

Vi tackade varandra, tack!

Kontaktuppgifter till Lars
Lars Nylander
073-526 42 25
lars@thinea.se

Intervjun gjordes, under ordnade former, dessutom som ett led i arbetet med boken Alla resultat har ett pris (länk) där jag träffar intressanta och (o)kända personligheter. Samtalen syftar till lärande och empiri. Stort tack för att du Lars bidrar till säkrare fotboll hos Österåker United och våra motståndare, för vi är rätt tuffa att möta när det ska närkampas…. buuuuuu 😲⚽😲!

När ni bokar Lars kan jag garantera ett personligt och riktigt soligt bemötande med en hel del sköna garv. Lars är 👌👍👊!

Kör hårt – ta det lugnt!
Micke 💛