You are currently viewing Så tänker årets chef om gott ledarskap och att klä sig i superwoman-dräkt

Så tänker årets chef om gott ledarskap och att klä sig i superwoman-dräkt

Steinunn Ásgeirsdóttir kom till Sverige redan som 21-åring.  Ett stipendium i Kalifornien fick stå tillbaka till förmån för studier i Stockholm. Hon ville testa sina vingar och Island hade blivit för litet. Sverige var lagom stort och ganska nära hem till Reykjavik. Med facit i hand blev det riktigt bra. Priserna har inte låtit vänta på sig.

Under åren har det blivit många chefsjobb inom offentlig förvaltning, varav några är; chef för vård och omsorg, stadsdelsdirektör, förvaltningschef Patientnämndens förvaltning region Stockholm och nu Kommundirektör i Nykvarn.  Steinunn har en mastersexamen och är utbildad socionom med lång erfarenhet från offentlig verksamhet.

Det sägs att du leder med ett leende?

– Ja, jag skrattar mycket och tycker det är viktigt att sprida god energi och att träffa alla medarbetare så ofta det bara går, säger Steinunn.

Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?

– ”Walk the talk” är centralt för mig. När jag träffar kollegor så lär jag mig saker och tillsammans bygger vi förtroende för varandra vilket är utvecklande och helt avgörande för verksamheten. Alla personer är viktiga. Vi behöver skapa ett tillåtande klimat där vi tillsammans drar åt samma håll och där medarbetarna tillåts leda sig själva, säger Steinunn.

Åt samma håll, hur tänker du då?

– Bra fråga! Vi ska ha tydliga mål och en tydlig inriktning. Samtidigt förändras världen blixtsnabbt och vi behöver förändras med den. Även om vi är överens, så kommer människor att tänka och agera lite olika. Det gör inget så länge vi drar åt samma håll och har samma målbild. Genom att bejaka olikheter och vara öppen för justeringar blir vi lite mer rörliga och snabbfotade som organisation, säger Steinunn.

Det har blivit en del priser under åren. 2014, tidskriften Chef utsåg henne till en av tre nominerade till ”Årets Chef- och ledarutvecklare”. 2018 erhöll hon utnämningen till ”Årets offentliga chef”. 2020 var det dags för ”Årets inspirerande ledare” i Great Place To Work. Inte nog med det. År 2023 vann Steinunn och alla medarbetare på Patientnämnden priset som ”Årets offentliga arbetsplats” (Great Place to Work, världens största arbetsplatsstudie). Utnämningen firades med tårta och prisutdelning på Berns. Självklart fick alla vara med. 100 procent av medarbetarna tyckte att förvaltningen var en mycket bra arbetsplats. Kan det bli bättre!?

Vad har du för tankar kring ditt chefskap?

– Alla medarbetare, oavsett om man är chef eller inte, har en inneboende kraft att förvalta och utveckla ett eget ledarskap. Du är din egen chef. Jag tror på tydlighet, transparens och löpande konstruktiv feedback. I en miljö där människor känner sammanhang, förtroende och att man får misslyckas utan att ens karriär försvinner skapas magi. Det är extra viktigt att människor inom offentlig förvaltning faktiskt fokuserar på uppgiften, och inte lägger tid på internkonkurrens och konflikter. Vi hanterar skattebetalarnas pengar, säger Steinunn.

Jag misstänker att du har haft motgångar och utmaningar på vägen. Vad är ditt förhållningssätt?

– Jag är människa som alla andra och har stått inför flera tuffa situationer. Nästintill dagligen jobbar jag med självreflektion. Vad handlade situationen om, vad gjorde jag själv och hur agerade andra människor? Vad kan jag göra annorlunda nästa gång? En del motgångar har varit riktigt utmanande och då gäller det att stanna upp och fundera. Jag är självkritisk och vill utvecklas, man måste orka vara modig, säger Steinunn.

Orka vara modig?

– Ja, som chef har man alltid ögonen på sig. Vid ett tillfälle skulle vi med sång och kläder beskriva att alla medarbetare var superhjältar. På julfesten stormade jag ut på scenen med hög musik och iklädd en superwoman-dräkt inför 1200 medarbetare och chefer. Jag var inte direkt i fysik toppform 😀 så det såg lite roligt ut. Jippot kunde ha landat hur som helst, men det blev succé! Det var inte självklart, jag tvivlade, men kände mig väldigt modig efteråt. Kan jag vara lite ”tokig” så kan andra vara det, säger Steinunn.

För Steinunn är det glasklart att alla medarbetare i en organisation har en säljande roll och representerar något större än individen själv. Vi tänker samma lika. Det är som musik i mitt öra. Tänk om människor kunde förstå.

Saknar du något i livet?

– Island så klart! Familj, vänner och natur. Det är så vackert på Island, säger Steinunn. 

Nu väntar nästa utmaning, som kommundirektör i Nykvarn.  Steinunn tillträdde tjänsten den femte juni 2023 och kommer att ha fokus på att tillsammans med politiker och tjänstemän sätta Nykvarn ännu mer på kartan. Skattemedlen vill hon ska används optimalt med fortsatt hög kvalitet i verksamheterna och en riktigt bra leverans till medborgarna.

– Tack för ett luftfyllt och bjussigt samtal och lycka till med uppdraget Steinunn (säger Micke till Steinunn…)!

– Tack själv Micke, och lycka till med boken. Superintressant innehåll (säger då Steinunn till Micke, alltså tvärtom…)!

Intervjun gjordes som ett led i arbetet med boken Alla resultat har ett pris där jag träffar intressanta och (o)kända personligheter. Samtalen syftar till lärande och empiri. Under samtalet diskuterades även flera utmanade situationer som Steinunn hanterat under åren. Nog blir man lite mörkrädd kring hur människor (ofta chefer) kan bete sig mot varandra och sina medarbetare. To be continued således… 😮.

Kör hårt – ta det lugnt!
Micke 💛